De Dakhaas Blog

18 goede voornemens voor je stadsie

Tekst: Yulan Duit

Hallo 2018, hier spreekt Utrecht, en dit jaar gaan we het écht even anders aanpakken. Ook al zijn goede voornemens misschien heel erg 2006, ze dienen toch ook wel een beetje als motivatie om het nieuwe jaar met wat hoop en moed te beginnen. Want zo net na de kerst zit de singel weer lekker strak om het centrum en nu de oliebollenkramen op elke hoek van de straat de grond uit springen en de vuurpijlen om je oren vliegen, is het de hoogste tijd om eens vooruit te blikken, 18 goede voornemens voor 2018:

1. Dit jaar geen smoesjes meer. Het loopt uit de hand. Het centrum barst uit zijn voegen. De huizenprijzen maken ons duizelig. Er willen teveel mensen op een te klein stukje grond. Kunnen we minderen in 2018? In andere woorden, geen Amsterdamse Airbnb praktijken. Gewoon Utrecht voor de Utrechters en de dagjesmensen uit het oosten? De grootheidswaanzin die we opliepen toen we in de top 10 best leefbare steden van Europa belandden in 2017 is ons misschien een beetje naar de Domtoren gestegen. Laten we voornemen het hoofd koel te houden en niet vergeten wie we zijn.

2. De eeuwige strijd tussen fietsers en voetgangers en hier en daar een verdwaalde auto over de Oudegracht is ook echt niet meer van deze tijd.

3. Over fietsen gesproken. Utrecht please, get it together… het kruispunt tussen Tivoli en het station, of eigenlijk alle fietspaden rondom het station. Utrechters zullen hun fietsgedrag niet aanpassen (eigen ervaring), kan de groene golf een uitkomst bieden?

4. In 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Welke politieke kleur je ook bent, met welke hand je ook schrijft: stem!

5. En de minder democratische versie van voornemen 4: 0 zetels voor de PVV!

6. Gay Pride nummer 2! Een groot succes in 2017, laten we hiermee doorgaan dit jaar.

7. Leer in 2018 de naam van je buren kennen! Als Nederlanders, en dus Utrechters, ergens goed in zijn, dan is het oppervlakkig praten over het weer. Waarom doen we dit niet meer met onze buren?

8. Geen hondenpoep meer in het park. In 2018 ruim je gewoon je eigen shit en de shit van je hond op.

9. Meer (schone) openbare toiletten

10. Meer Dakhaas lezen, meer Dakhaas kopen en geen enkel Dakhaas lanceringsfeest missen.

11. Voor alle voetbalfans onder ons, FC Utrecht keep up the good work! Laten we Ajax dit jaar weer verslaan en onszelf hoog op die rangijst zetten.

12. Zon op Koningsdag!

13. Met al die nieuwe hippe tenten die de grond uit springen, hangt er vaak ineens ook een prijskaartje aan een karaf water. Hoeft niet, Utrecht!

14. Deze leuke hippe tenten mogen wel blijven komen natuurlijk en vooral in alle wijken buiten het centrum.

15. Zullen we Leidsche Rijn wat meer op de kaart zetten?

16. Make afval scheiden great again!

17. Meenemen uit 2017: het grote aanbod aan cultuur en muziek dat zich gelukkig blijft uitbreiden!

18. Utrecht, eigenlijk ben je al heel dichtbij perfectie. Het is niet voor niets dat we de afgelopen jaren al 11 uitgaves van de Dakhaas hebben kunnen maken met al het moois wat je te bieden hebt. Blijf vooral jezelf. Blijf onze stad.

Goeie voornemens zijn er ook om verbroken te worden. Dat weten we, maar dit jaar lukt het vast ‘écht’. En anders is er gelukkig altijd 2019.