De Dakhaas Blog

Utrechtse steampunkfietsen in Nantes

De Dakhaas mocht mee met Bankra Bike Soundsystem.

Tekst en foto’s: Susanne Thomas

De l’Île de Nantes is een eiland in de stad Nantes waar een zelfgebouwde mechanische olifant van twaalf meter hoog rondloopt, een raket staat en je carrousels met (mythische) zeedieren vindt. Ze waren hier op uitnodiging van Royal de Luxe, een straattheatergezelschap dat bekend is van deze gigantische olifant, de carrousels, De Reuzen (die in Leeuwarden op bezoek zijn geweest) en het museum La Galerie des Machines vol vreemde wezens en objecten, geïnspireerd op de sprookjesachtige wereld uit de boeken van Jules Verne. Bankra Bike Soundsystem is een samenwerking van kunstenaars en dj’s die met een prachtig zelfgebouwd mobiel soundsystem mensen willen verbinden en verwonderen door een feestje te bouwen.

IMG_0071

In de gigantische industriële hal op het eiland lopen mensen in en uit. Er wordt gebreakdancet en er zijn jongens die skaten en tricks doen op hun skateboard, BMX of eenwieler. De fietsen worden uit de bus gehaald en opgesteld achter de skaters. Een indrukwekkend gezicht; alle steampunkfietsen knallen dezelfde beats eruit en op de riksja staat een dj. Mensen komen er nieuwsgierig omheen staan. Het tweede moment waarop ik word verrast is als de jongens op de fietsen klimmen en rondjes gaan fietsen. Dj Joram Kroon draait muziek en mensen maken foto’s van de olifant. Als de olifant wegloopt fietsen de Bankra Bikes een rondje en vormen een cirkel. Heel voorzichtig komen de mensen de fietsen nu van dichterbij bekijken. Je ziet mannen van middelbare leeftijd geïntrigeerd kijken naar de techniek en de fietsen hebben ook een aantrekkingskracht op kinderen – ze herkennen een fiets maar hebben er nog nooit één gezien die er zo uitziet. Dat de fietsen toeters en andere geluidseffecten hebben maakt dat iedereen op de knopjes wil drukken. Zelf toeter ik ook mee op de beat. Andere mensen pakken de muziek op en gaan in het midden dansen. Elke dj brengt een ander geluid, maar het is allemaal aanstekelijk, tropisch en feestelijk. Stilstaan lukt nu echt niet meer, het feestje is los!

Bankra Bike Soundsystem is zo’n succes dat ze vlak voor we gaan eten gevraagd wordt ook de opening te doen voor de grote act (Jurgis Did) in die straks in de hal gaat spelen. In het donker flikkeren de lichtjes op de fietsen, draait de discobal en kijkt de olifant mee over onze schouders. Ik pak mijn kans en rijd ook een rondje op een van de fietsen en voel me een baas. Het uitgaanspubliek reageert meteen op de fietsen en ook hier is binnen no time een feestje gebouwd.

We zitten backstage als we mee mogen met Pierre Orefice, de hoofdontwerper van Royal de Luxe, voor een nachtelijke rondleiding door zijn sprookjesachtige museum. We zien een spin, een kolibrie en nog meer dieren die allemaal hydraulisch zijn aangestuurd te midden van een soort tropisch regenwoud. Alles kan bewegen, het is een magische wereld. Ik word meer en meer nieuwsgierig naar de boeken van Jules Verne.

De nacht eindigt in een kunstzinnig café waar we mee naartoe worden genomen voor een drankje door de hoofdact van de avond. Ik word er verliefd op een wijnsoort en de dj’s nemen hier spontaan de draaitafels over en bouwen een after op de after. Zondag gaan de jongens nog even de carrousels in met Pierre terwijl ik een zieke Joram probeer het hotelbed uit te krijgen. Op de weg terug interview ik Jasper van den Boezem, over hoe hij samen met Manne Heijman en Dylan Jonkhart de fietsen heeft bedacht en gemaakt. Dat is te beluisteren in de podcast Radio Dakhaas.

Ik kan niet wachten op een weer zo’n vet fietsfeestje! Hou je ogen open, misschien spot jij ze ook rondfietsend in Utrecht, in het filmcafé of op een festival volgende zomer. Als je niet zo lang kunt wachten of wilt volgen waar ze gaan spelen, volg ze dan via social media (Bankra Bike Soundsystem).

De Bankra Bike crew in Nantes

De Bankra Bike crew in Nantes

Jasper van den Boezem met een van de Bankra Bikes

Jasper van den Boezem met een van de Bankra Bikes

De olifant van Royal de Luxe en een fiets uit Utrecht

De olifant van Royal de Luxe en een fiets uit Utrecht

IMG_0208

Jasper – Vincent – Josha – Emiel – Pierre Orefice