De Dakhaas Blog

Column: Vals

Door Susanne Thomas

Ik denk dat dit stel van mijn leeftijd is, halverwege de dertig. Ze hebben allebei kort haar (zij gebleekt), tatoeages en dragen shirts met felle kleurtjes en printjes op witte broeken. Ze gooien de uiteinden van hun sigaretten op de straat schuin onder hun balkon in een straat in Sterrenwijk, zodat er zich een jaarlijks een laag van platgereden filters op de weg vormt totdat de gemeente het komt schoonmaken.

Ondanks dat ik vier huizen verder en aan de overkant woon, heb ik soms het gevoel dat ik ze beter ken dan sommige van mijn vrienden, omdat ik zoveel informatie over hun leven meekrijg door hun ruzies, telefoongesprekken en praatjes met buren. Niet omdat ik ze afluister, maar omdat die gesprekken allemaal op zo’n luide toon worden gevoerd, dat je wel moet luisteren. Hij gebruikt in elke zin een scheldwoord, zij zegt in elke zin tegen hem iets passief agressiefs, meestal praten ze plat Utregs. Ik hoor ze vaak schreeuwen tegen hun jonge kind en tegen elkaar. Het hoogtepunt (of dieptepunt, het is maar hoe je het bekijkt) was toen hij naar haar riep: ‘Ik maak je dood!’, omdat zij haar telefoon niet aan hem wilde geven. Ze hadden er ongeveer een uur over geschreeuwd (Hij:’Geef hier!’ Zij:’Nee!’).Het was voor het eerst in mijn leven dat ik me afvroeg wat het moment is waarop je als buurvrouw besluit de politie te bellen.

Vandaag zitten ze, terwijl ik van de zon in de achtertuin probeer te genieten, op het balkon liedjes te luisteren. In een half uur wordt drie keer het nummer ‘Chillen in een bubbelbad’ gedraaid. Ook hoor ik ‘Kleine wasjes, grote wasjes’, en ‘Let it be’ verpest met een simpele beat eronder.

Ze krijgen een kleine ruzie omdat hij nu eens een liedje dat hij leuk vindt, wil opzetten. Het is: ‘Je moet je bek houwe.’ Hij vraagt zich hardop af of het nummer van ‘Osdorp Poss‘ is. Ze zegt: ‘Vind je dat nu zo mooi?!’ Hij zingt trots mee en beantwoordt zo haar vraag.

Luisteren naar slechte muziek is iets dat ik erg vind. Maar het allerergst vind ik nog dat hij meezingt. Vals.

original