De Dakhaas Blog

De beste kringloopwinkels

Gewapend met een paar tientjes en een grote rugzak fietst Merel van ’t Hooft door de stad op zoek naar geweldige koopjes, ‘superhandige!’ producten, en andere dingen waarvan ik nooit wist dat ze ze nodig had. Na een uitvoerig onderzoek volgen hier de beste tweedehandswinkels van Utrecht, onderverdeeld per categorie. Lang leve de recyclemaatschappij, lang leve Nederlandse gierigheid.

 

Meubels: De Arm

Oudegracht 247-274

de arm

De vestiging in Hoograven is beter voor wie echt een grote meubelslag wil slaan (want: beter bereikbaar met de auto en een grotere collectie), maar toch winnen de drie collega-winkels aan de Oudegracht het, vanwege hun charme en veelzijdigheid. Met hun recentelijk verruimde openingstijden en perfecte locatie vormt dit drietal de ideale afsluiter van een dagje winkelen in Utrecht. Naast de meubels, boeken, en huis-, tuin- en keukenspullen in het pand naast het voormalige Tivoli, bevinden zich aan de overkant van de gracht ook een geweldige curiosazaak, een heuse ‘designkelder’, een fietsenmaker én een kledingwinkel. De Arm is misschien niet de allergoedkoopste (wat wil je, zo pal aan de gracht), maar wel een classic.

Tip: Die designkelder aan de werf. Prachtig ingericht, vol frappante meubelstukken. Absoluut de moeite waard voor de binnenhuisarchitect in jezelf.

   

Boeken: Books 4 Life

Books 4 life

Kromme Nieuwegracht 46

Veel kringloopwinkels hebben een boekenhoekje; vaak grotendeels prut, met hier en daar een verdwaald literair exemplaar. Maar er zijn ook tweedehands zaken compleet gewijd aan boeken. Books 4 Life is er zo eentje, op een redelijk verborgen plekje midden in de stad. Een klein maar fijn winkeltje, verdeeld in twee ruimtes, onderhouden door de Universiteit Utrecht. De ideale plek om op een tijdje te vertoeven op een druilerige namiddag. Alle werken zijn perfect gerangschikt op alfabetische volgorde, met verschillende kasten voor verschillende genres en talen, waaronder poëzie, sport, muziek, Engelstalig, etc. De prijzen variëren van €1 tot €5, en 90% van de opbrengsten gaat naar een goed doel.

Tip: De ‘drie boeken voor €1’-kast

 

Kleding: Emmaus Utrecht

emmaus

Mgr. van de Weteringstraat 1

Dit kleine winkeltje doet nog het meest denken aan de typisch Engelse ‘charity shops’: kringloopzaakjes van woonkamergrootte met voornamelijk kleren, maar ook wat boeken, films, accessoires en willekeurige andere voorwerpen. Let op het bord op de Burgemeester Reigerstraat, als dat er staat is deze Emmaus open. Maar goed dat dat bord er is, want áls je de winkel al per toeval vindt, is ’ie meestal gesloten. Daardoor is het hier nooit echt druk en kun je rustig rommelen tussen de ‘nieuwste’ truien of overhemden. Want verse aanwas is er regelmatig. Die varieert van exotische jurken tot basic T-shirts. Alles voor slechts een paar euro, soms met originele kaartje er nog aan.

Tip: Regelmatig kun je hier de normaal peperdure Lonely Planets scoren voor een paar euro.

 

Nieuw: De Waarde

waarde

Helling 5

Deze grote van-alles-en-nog-wat-zaak huist sinds kort in een voormalige autogarage naast De Helling. De winkel wordt deels gerund door mensen uit ‘sociaal zwakkere groepen’, die in het bedrijf opgeleid worden en/of een dagbesteding hebben. De sfeer is gezellig, de drukte valt mee. Van een gaskachel tot een prachtige vintage trouwjurk, in De Waarde kun je van alles tegenkomen. Er is een speciale afdeling met kinderspullen (waaronder een uitgebreide collectie kinderwagens en commodes), en een multimedia-afdeling. Of snuffel tussen de meubels in verschillende stijlen, elektronische apparaten en allerlei kleiner prullaria. Dit is wat je van een kringloopwinkel verwacht.

Tip: De ouderwetse kringloophopper kan zich hier tegoed doen aan een breed scala aan LP’s, CD’s en DVD’s voor zachte prijsjes.

 

Favoriet: Emmaus Lombok

lombok
Makassarstraat 36

Niet direct in het centrum, maar dan heb je ook wat: de Emmauswinkel in Lombok is hét thrift shop-walhalla voor de echte liefhebber. Hij is de grootste van alle winkels in dit rijtje, en heeft alles wat je tweedehands hartje begeert: een uitgebreide kledingcollectie (inclusief schoenen en merkkleding), boeken, witgoed, elektronische apparaten, meubels, keukenspullen, en allerlei dingen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, maar nu niet meer kunt wegdenken. Zoals de zilveren kaars in de vorm van een hertenhoofd die nu in mijn woonkamer pronkt. Vijftig cent. Wat de prijzen betreft zou je de winkel zo leegkopen. Het kan er druk zijn, maar als je vroeg in de middag gaat kun je relatief rustig je slag slaan.

Tip: Als student krijg je ook nog eens 25% extra korting.