De Dakhaas Blog

De recepten van Ayla

In De Dakhaas #7 staat een interview met kookwonder, schrijfster, docent en politica Ayla Schneiders. Tijdens het gesprek maakte ze uit de losse pols tonijntartaar met wasabimayonaise en fetaflapjes met bietensalade. Loopt het water je al in de mond? Hieronder de recepten, zodat je ze zelf thuis ook kunt maken.

Tonijntartaar met wasabimayonaise +/- 200 gram tonijn 1 eidooier peper & zout +/- 1 theelepel wasabi ½ theelepel azijn 150 ml zonnebloemolie 1 eetlepel olijfolie ½ citroen in schijfjes ½ sinaasappel in schijfjes 25 gram suiker

Hak de tonijn in allemaal blokjes, lekker grof, maar zorg dat de stukjes kleiner zijn dan een vierkante centimeter. Gooi het in een kom en voeg naar smaak peper en zout toe. Giet een klein beetje olie op het geheel zodat de stukjes makkelijk aan elkaar blijven plakken. Let op! Olie heeft ook smaak en kan overheersen, zorg dus dat je liever eerst te weinig in het kommetje gooit dan dat het de tonijn verdrinkt. Het gaat niet om de smaak van de olie, maar om de eigenschap van olie dat de boel een beetje sticky wordt. Snijd de citroen en sinaasappel in schijfjes zodat je twee schijfjes van beide fruitsoorten per persoon hebt. Zet een koekenpan op hoog vuur en strooi daar suiker in zodat de bodem van de pan nog niet zichtbaar is. Verspreid de suiker zo veel mogelijk over de pan en wacht tot de suiker licht gaat karamelliseren. Op dat moment leg je een voor een de schijfjes in de pan. Als het goed is, maakt dat een sissend geluid. Zodra je de laatste schijf in de pan hebt gelegd draai je de eerste weer om, zodat beide kanten van het fruitschijfje bruin gesuikerd zijn. Laat het 20 tellen op het vuur staan nadat je alles een keer hebt omgedraaid en haal dan de schijfjes uit de pan. Dan nu het spannendste. Sla een ei kapot en red de eidooier. Doe de eidooier in een ronde kom en sla met een garde de dooier in de kom rond. Voeg de wasabi, azijn en peper en zout naar smaak bij de eidooier en roer dit door elkaar. Voeg langzaam de zonnebloemolie toe tot de substantie in de kom op mayonaise lijkt, dan ben je klaar. Maak het bord op met de verschillende gemaakte onderdelen van het gerecht en smullen maar!

  Bietensalade met fetaflapjes 4 bladerdeeg vierkantjes 250 gram feta 75 gram walnoot 1 eetlepel balsamico klein teentje knoflook 100 gram rucola 100 gram veldsla 1 theelepel lijfolie bladpeterselie 6 bieten (gekookt of zelf gestoofd)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de feta in blokjes van ongeveer 1 vierkante centimeter. Leg op elk vierkantje bladerdeeg 6 blokjes feta in het midden. Vouw alle hoeken naar elkaar toe als een pakketje en knijp de zijkanten dicht. Leg de pakketjes op een stuk bakpapier en doe het in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Pak een kommetje en doe daar de balsamico en olijfolie in. Pers een knoflook uit in het bakje en roer zout en peper door het mengsel heen. Snijd de bieten in stukken naar wens en meng deze met de rucola, veldsla, walnoot en feta. Giet het mengsel over de sla heen en strooi daar verse takjes bladpeterselie op. Serveer de warme fetaflapjes uit de oven bij de salade.